Днес започна фестивалът  за графити и улично изкуство МОСТЪ. Неговото

...
Днес започна фестивалът  за графити и улично изкуство МОСТЪ. Неговото
Коментари Харесай

Мостът Чавдар-свободна зона за майсторите на графитите

Днес стартира фестивалът  за графити и улично изкуство " МОСТЪ ". Неговото първо издание е в София под моста " Чавдар ", заяви пред публицисти ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Фестивалът се реализира с поддръжката на Фондация „ София – европейска столица на спорта " и е част от програмата на Столичната община за даване на опция графити артистите да имат пространства, където да показват своя гений.
-->
Мостът " Чавдар " се трансформира в първото място за легални графити в София, което се обособява от общината, уточни Георгиев. Това е свободно пространство, където графити артистите могат да се изявяват. Поставено е осветяване, антипаркинг колчета, контейнери за боклуци, акцентира ръководителят на СОС.

Около 17 актьори от цяла България ще рисуват през днешния ден и на следващия ден от 12:00 до 20:00 ч. под моста " Чавдар ". Ще има работилница за дребни и огромни от 17:00 до 19:00 ч. Утре през целия ден ще има съревнование за най-хубава рисунка на животни. 

Георги Георгиев напомни, че Съветът одобри през април промени в Наредбата за публичния ред на територията на Столична община, с които се основават ясни правила против драскането по фасади, обекти и детайли на градското обзавеждане на територията на Столичната община. Паралелно с това се вкараха ограничения за поощряване на графити изкуството, посредством установяване на пространства и създаване на стени за свободно обрисуване на графити на територията на София, сподели Георгиев.

Другата свободна локация за изобразяване от графити артистите е на бул. " Ботевградско шосе " и ул. " Боян Магесник " при гара Подуяне. През юли беше показан първият стенна живопис на двама бразилски художници – Робезио Маркс и Тереза Декинт. Вдъхновени и от българския фолклор те изрисуваха фасада на жилищна постройка на ул. " Ген. Гурко " 68. Те са у нас по покана на бразилското посолство и българските им сътрудници от Фондация " Вижънъри ".

Георги Георгиев напомни още програмата на Столичната община, по която жителите могат да аплайват за боядисване на сутеренен етаж на блокове и кооперации при нерегламентирани драсканици. Живущите сами избират цвета на боята, като освежаването е изцяло гратис, написа Българска телеграфна агенция

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР